Kolme keha probleem(Mälestusi Maa minevikust sarja 1.raamat)(2019)

Kolme keha probleem(Mälestusi Maa minevikust sarja 1.raamat)(2019)(438lk)

Autor: Liu Cixin

Kirjastus: Eesti Raamat

Tutvustus

Arthur C. Clarke’i ja Hugo auhinna laureaat.

Maalt saadetakse kosmosesse raadiosignaale maavälise eluga kontakti saamiseks. Üks signaal jõuab väljasuremisohus tsivilisatsioonini, kes alustab ettevalmistusi Maa koloniseerimiseks. Samal ajal tekib Maal kaks koolkonda: need, kes usuvad, et maaväline elu muudab maapealse paremaks, ning need, kes arvavad, et peatselt saabuvad võõrad tähendavad inimkonna hukku.

Osa teose tegevusest leiab aset kultuurirevolutsiooni aegses Hiinas ja teine osa olevikus. Raamatu kaks peategelast on Ye Wenjie ‒ insener, kes töötab salajases sõjaväebaasis 1970ndatel, ja Wang Miao ‒ nanotehnoloog, kes töötab tänapäeva Hiinas. Kui Wang Miao lugu kulgeb olevikus ja kronoloogiliselt, siis Ye Wenjie lugu tuleb lugejani kildude kaupa.

Hiinas ja mujal maailmas tunnustatud kirjanik Liu Cixin seob osavalt kokku Hiina ajaloo ja ulme, põimides teaduse, sotsioloogia ja ajaloo omavahel ühtseks tervikuks. Tegemist on hariva ja huvitava teadusulmeteosega, mis paneb mõtlema tõsistel ja aktuaalsetel teemadel. Cixin on mitmekordne Kehuan Shijie Yinhe (Hiina Galaktika) auhinna võitja, raamatu „Kolme keha probleem“ eest pälvis ta maineka Hugo auhinna romaanikategoorias.

„Kolme keha probleem“ on Hiina tuntuima ulmekirjaniku Liu Cixini triloogia „Mälestusi Maa minevikust“ esimene osa.

Selle aasta viimane raamat viis mind ikka üpriski kaugele Euroopast ja hoopis otsapidi Hiinamaale, kus lool on kaks peategelast insener Ye Wenjie ja nanotehnoloog Wang Miao. Üks neist töötab salajases sõjaväebaasis 1970ndatel aga teine hoopiski tänapäeva Hiinas. Lugu oli omavahel nii põimunud, et ma muudkui lugesin ja lugesin. Kui peaksin välja tooma, mis oli otseselt miinuseks, siis minu jaoks oli ta pisut liiga tehniline, kuid muidu väga põnev ja pööraselt ulmeline lugemine. Ma poleks osanud oodata, et sel aastal ikka suudan loo läbi lugeda. Ilmselt jääbki see raamat selle aasta viimaseks, kuna homme ja ülehomme vist küll lugemiseks aega ei leia, isegi kui väga tahaksin.

Autor oli mulle seniajani pisut kaugeks jäänud, kuid nüüd olles esimese osa läbi lugenud on isu ka järgmise osa jaoks, mis mind kenasti ka riiulis ootab. Vahelduseks üks pisike kõrvale põige ulmemaailma aitab mul saada osa ka sealsest maailmast. Muidugi ei puudunud loost ei traagika ega ka rõõm. Ye oli üks tegelasi, kes tekitas minus vastakaid tundeid ja tema kättemaks tõotas tulla ikka väga katastroofiline. Milline, seda lugege ise! Wang nagu ütlesin töötas nanotehnoloogina ja tema maailmast oli üpriski põnev ja pööraselt kaasahaarav lugeda. Eks nad mõlemad olid omamoodi karakterid, kelle käekäigust lugemine, mind looga kaasa haaras.

Tahan veel selle loo kohta öelda seda, et kuna see on nii pööraselt hea, siis võiks keegi sellest ka kolme osalise filmi teha, kui seda juba veel ei ole. Väärt kindlasti ka seda, et temast saaks filmilugu. Võttis küll pisut kauem aega lugemisena, kuid siiski nautisin lugu samamoodi kui mõnd teist lugu lugedes. Aitäh Eesti Raamat, et olete selliseid vingeid lugusid meieni toonud.

Mulle meeldis ja loos oli nii pinget kui ka põnevust, mida alati ka lugudest otsin. Loos peab olema see miski, mis mind lugema kutsub ja seda oli siin loos ikka üpris palju. Usun, et järgmine aasta toob ka põnevaid lugemiselamusi ja juba ootan seda uut lugemisaastat väga. Kõigile kaunist aasta lõppu ja kohtume uuel aastal!

Lisa kommentaar