Raudrästiku aeg(2016)

Raudrästiku aeg(2016)(352lk)

Autor:Indrek Hargla

28960104

Tutvustus

Menukate apteeker Melchiori lugude autori Indrek Hargla uue kriminaalromaani tegevus toimub alternatiivajaloolises muinasaja Eestis. Selle riigi nimi on Kuningavald ning muistses Viljandis, mida siis Veelindeks kutsuti, valitseb noor kuningas Uljas. Romaani peategelaseks on kuninga nõunik Koiola Aotõiv, kelle terav vaist ja nutikus aitavad tal lahendada mitu mõrvamõistatust. Aotõivi retked viivad teda ka Saaremaale Kaali linnusesse, kuhu on saabunud saladuslik rändur Kreekast, ning tänapäeva Tallinna asukohta, kus paiknevad muistse Rävala pealinn Iru ja sellega rivaalitsev Härjapää
linnus. See on tuhande aasta tagune aeg, mil kaugel Põhjalas usutakse olevat jumalate koda ja laevamehed käivad mööda jõgesid kauplemas lõunamaaturgudel; aeg, mil idast ja läänest ründavad Kuningavalda raevukad viikingid ning Euroopast saabuvad ristiusumisjonärid, kuulutades patuhimu hukatuslikkust ja lunastust läbi Jeesusjumala. Panused on kõrged ja intriigid surmavad. See on raudrästiku aeg.

Pean kohe ütlema, et varemalt sai loetud autori Süvahavva sarja ja sealt edasi mõtlesin, kui see raamat temalt ilmus, siis kindlasti tahan seda lugeda ja üsna ruttu. Kuna raamatukogus oli raamatul pikk järjekord, pidin kaua järjekorras olema, et seda lugeda ja võin öelda, et see tasus ennast ära, muidugi pidin lugema seda üsna kiires tempos kuna raamat läks täna juba järgmisele lugejale edasi. Seekord siis viiakse lugeja muinasaega, kus peategelaseks on taretark Koiola Aotõiv, kes on kuningas Uljase parem käsi ja üsnagi nutikas tegelane. Raamatus on neli erinevat lugu, mis on üksteisest täiesti erinevad, mis viivad lugeja endaga kaasa, mõrvalugudesse, mis on nii põnevad, et enne ei suuda raamatut käest panna, kui peab teada saama, kes seda tegi ja mis põhjustel. Loodan siiralt, et autoril tuleb veel mõni raamat muinasajast, muidu jääb vist selline tühi tunne, kuna Koiola oli üks mu lemmikumaid siin raamatus, sest tema iseloom ja käitumine olid üsnagi sarnased tavalise inimesega, kuigi kahju oli temast ka, sest ta oli vahel mitme tule vahel, kus ühelt poolt olid kohustused ja teisalt pidi ta usaldama oma vaistu.Kuna olen üsna suur krimilugude lugeja, siis see raamat oli üsnagi teistmoodi aga siiski säilis põnevus ja pinge kuni raamatu viimaste lehekülgedeni, mis hoidis mind ikka väga pikalt nende lugude juures, sest isu oli nii suur teada saada, millest siis seekord autor kirjutab. Kindlasti soovitan kõigile, kes varemalt on Indrek Hargla raamatuid lugenud. Muinasaeg ja mõrvalood võivad ka üsnagi pingelised ja adrenaliini rohked olla, mis lugeja pöörasesse kuid samas vanaaegsesse maailmasse endaga kaasa kutsuvad.Need lood jäävad pikaks ajaks meelde ja usun, et püüan lugeda veel mõne raamatu, sest isu on aga nagu midagi segaks lugemist, praegu pooleli Tüdruk rongis, mis viib mind samamoodi endaga kaasa nagu Raudrästiku aeg 😉  Soovitan kõigile, lugege kindlasti, kes seda veel teinud pole.

 

Lisa kommentaar